Hoe worden pennen bedrukt?

Eén van de bekendste producten die bedrukt worden zijn toch wel pennen. Ze worden meestal bedrukt met een bedrijfslogo of een tekst in één of meerdere kleuren om als reclamemiddel ingezet te worden.

Pennen worden massaal gebruikt, en omdat het een verbruiksmiddel is worden er jaarlijks enorme hoeveelheden pennen geproduceerd. Op een gemiddeld kantoor gaan er dan ook ieder jaar al snel honderden exemplaren doorheen. Veel van die pennen zijn bedrukt met een bedrijfslogo. Maar hoe worden die pennen nu eigenlijk bedrukt?

Tampondruk
Tampondruk is een druktechniek waarmee eenvoudig 2D-afbeeldingen op een 3D-voorwerp gedrukt kunnen worden. Het is een indirecte offset druktechniek waarbij de afbeelding met een elastische stempel van siliconen rubber wordt overgebracht op het te bedrukken voorwerp. Door de unieke eigenschappen van de siliconen stempel is het mogelijk om ook 3D voorwerpen te bedrukken die niet vlak zijn zoals ronde pennen en andere promotie geschenken. Over het algemeen worden pennen door middel van een tampondruk bedrukt.

Zeefdruk
Voor de producten die plat zijn, zoals een plastic naambordje, of voor producten die in ieder geval een vlakke ondergrond hebben wordt de zeefdruk methode toegepast. Of de ondergrond van plastic, papier, textiel of metaal is maakt voor het zeefdrukken niet zo veel uit. Hierdoor is deze druktechniek multifunctioneel inzetbaar voor tal van relatie geschenken en premiums. Bij het zeefdrukken wordt er inkt door het fijne gaas van een zeefdrukraam gedrukt met een schuif die over de zeef wordt geschoven. Dit zeefdrukraam is van tevoren behandeld met een lichtgevoelige laag en belicht met een positief film, om het juiste sjabloonvorm erin aan te brengen. Omdat de inkt die met een zeefdruk wordt aangebracht goed dekkend is, kan er ook prima op donkere ondergronden worden gedrukt. Deze druktechniek wordt nauwelijks toegepast bij pennen omdat het te bedrukken oppervlak meestal rond is.

Laser gravure
Voor metalen business gifts wordt er vaak gebruik gemaakt van een laser gravure. Het is een stijlvolle manier om tekst of een afbeelding aan te brengen op producten. Deze methode staat garant voor een lange levensduur, omdat de opdruk onuitwisbaar is. Met een lasergraveermachine die aangestuurd wordt door een speciale computer, wordt het materiaal namelijk op een dusdanige manier bewerkt dat er een gedeelte wordt weg gelaserd. Hierbij wordt de kleur van het materiaal onder de coating zichtbaar, die meestal grijs is. Luxe relatiegeschenken zoals pennen geschenk sets kunnen op deze manier van een exclusieve opdruk worden voorzien. Met de huidige technieken is het zelfs mogelijk om tot in de kleinste details haarscherp vorm te geven aan de opdruk. Deze methode wordt gebruikt voor de luxe metalen pennen.
    21-06-2011 09:31